2007 Fondkrant

Harold Zwiers, Den Ham

Winnaar slotvlucht VNCC Limoges 2007
1e Aangewezen, 2e Onaangewezen Kampioen VNCC 2006
2e onaangewezen kampioen VNCC 2007

Seizoen 2007 is met de vlucht Limoges geschiedenis geworden. De standen voor de kampioenschappen voor de oude vluchten kunnen worden opgemaakt. Harold Zwiers (38) deed mee voor de hoogste plaatsen in het klassement. Dit niet voor de eerste keer. Afgelopen jaar (2006) behaalde hij het 1e aangewezen plus 2e onaangewezen Generaal kampioenschap en werd hij winnaar van Mont de Marsan. Sinds de bouw van zijn nieuwe hok in 1997 is zijn ster alleen maar gestegen. 1999 6e meerdaagse fondkampioen Afdeling 9 met 2400 leden; 13e onaangewezen en de 12e aangewezen kampioen VNCC. Tevens 1e Brive van 537duiven Kring 1 afdeling 9 met de 98-2047038 (600-lijn Wim Derksen) teletekstvermelding NPO.

2000
18e onaangewezen kampioen VNCC; 2001 9e onaangewezen kampioen VNCC; 12e aangewezen;
2002 2e onaangewezen VNCC (900 leden); 3e aangewezen VNCC en 5e; 11e; 19e; 22e; 35e asduif VNCC.; 2003 een 5e aan- en 15e onaangewezen kampioenschap VNCC, tevens 2e asduif met de Pareldoffer; 2004; 12e onaangewezen VNCC + 4e Limoges afd. 9; 2005 een 5e aan- en 9e onaangewezen kampioen VNCC en 2e Limoges afd. 9; 2006 : 1e aangewezen en 2e onaangewezen VNCC en nog vele andere titels;

Seizoen 2007

Ook over het afgelopen seizoen kan Harold tevreden terugkijken. De overwinning op Limoges 2007 bracht hem heel dicht bij de begeerde titel van Onaangewezen Kampioen van de VNCC. Naar alle waarschijnlijkheid zal hij de zilveren medaille in ontvangst mogen nemen. Als alle oude vluchten zouden tellen dan zou hij op de hoogste trede mogen staan. Maar “als” telt nog steeds niet. Harold: “Wat het aangewezen kampioenschap betreft was het dit jaar mijn seizoen niet. De weersomstandigheden waren niet in het voordeel van mijn duiven. Kijk maar naar Mont de Marsan van vorig jaar. Mijn winnende duif had een snelheid van rond de 800 mpm. Dat zijn de vluchten waar mijn duiven het best op presteren en dan kan ik mijn aangewezen duiven draaien”, aldus Harold.

Limoges 2007.NL05-2026016 Zilverstar

Veel liefhebbers kijken bedenkelijk als het over Limoges gaat. Laat in het seizoen en vaak “najaars weer”. Harold Zwiers maakt op deze vlucht vaak perfecte uitslagen. Dit jaar was het zijn Zilverstar, een nog jonge duivin met ringnummer 05-2026016 die in 2007 de overwinning in de wacht sleepte. Als jaarling vloog deze duivin een 9e op Limoges in de afdeling tegen 1289 duiven. “Op Bergerac van dit jaar bleef ze jammer genoeg 15 minuten op het dak zitten. Ze was er al om 7.50 uur, maar ondanks de vertraging speelde ze toch een 133e van 3209 duiven in VNCC. Op Perigueux heb ik haar wel meegegeven, maar dat was dit jaar in feite geen fondvlucht”, aldus Harold. De “Zilverstar”komt uit Harolds beste kweekkoppel, in feite een super kweekkoppel. Uit dit koppel komt ook het “Limoosje”, de duivin die vorig jaar Mont de Marsan op haar naam schreef. Doffer van dit kweekkoppel is de 94-0071336 ofwel de “1336”een zuivere Theelen met daarin nog “de 510”, “De vale Marathon” Deze “1336”is vader van de 1e-1e-2e-4e-6e– prijs in VNCC; grootvader van de 3e-11e-23e– in VNCC en de grootvader van1e-10e– in afdeling 9 en 10 x 1e in vereniging etc. Vader van “Zilverstar” is deze zelfde ‘1336” Moeder is afkomstig van Ben Alfering uit Zandvoort, en is een kleindochter van de “Perpignan”-duivin van Jan Walpot (1e nationaal Perpignan en tevens moeder van de 2e nationaal Barcelona).

 

Stamopbouw

Harold houdt er wat kweken betreft een realistische visie op na. “Het kweken van een stam duiven is een kwestie van geduld en kwaliteit. In het begin kweek je uit meerdere lijnen waar je vertrouwen in hebt, maar uiteindelijk blijkt de praktijk, dat slechts enkele duiven goed genoeg zijn om mee verder te gaan. Op mijn hok zijn het met name twee lijnen waar ik na vele jaren mijn hok heb opgebouwd. De Parellijn van Van der Wegen (via Ruitenberg) en de nakomelingen van de 94-0071336 ofwel de “1336”. Het Limoosje (winnaar van Mont de Marsan 2006 in VNCC en tevens 9e Nationaal) is weer een dochter uit deze zelfde ‘1336” en de duivin “Morsie”genaamd. Dit koppel mag met recht een Superkweekkoppel genoemd worden.

Totaal Weduwschap en Nestspel

Harold gaat ’s morgens al vroeg uit de veren en heeft dan weinig tijd om de duiven te verzorgen. Het uitlaten van de duiven en de uitgebreidere verzorging komen pas later in de middag als hij van het werk thuiskomt. Opvallend is dan wel, dat alle duiven de lucht ingaan: weduwnaars, nestduiven en weduwduivinnen: maakt hem niet uit. Wel begrijpelijk, want als de vier afdelingen na elkaar moeten trainen dan is de dag tekort. Het gaat bij Harold om 20 weduwnaars en even zovele weduduivinnen en vervolgens ook 16 koppels nestduiven.

Medische begeleiding.

In december een paratyphus kuur. Parastop van Van de Weerd van 14 dagen. Uiteraard de vaste enting tegen paramyxo. (januari) en geelkuur bij koppelen, maar 4 tot 5 weken voor St.Vincent worden de duiven gekuurd met BS van Van de Weerd gedurende 6 dagen. Bij thuiskomst 2 tot 3 dagen BS. Ook een paar keer WN (Witte neuzen van Van de Weerd) een dag of 6 tot 7 voor inkorving gedurende 1 tot 2 dagen. Het ligt aan de conditie van de duiven op dat moment. Een maal in de week een thee (vooral tijdens de winterperiode)van Beyers; gevoerd wordt met Mariman.. Wekelijks knoflook en biergist in de winter, ook in de zomerdag.

“In feite weet ik in het vroege voorjaar al welke duiven er mee gaan naar een bepaalde grote nationale vlucht, maar het hangt van de conditie van het moment af of ze daadwerkelijk meegaan”, aldus Harold. Vrijdag voor inkorving begint het opvoeren van de duiven. Standaard is gerst en superdieet en later wordt het aangevuld met een steviger mengeling en snoepzaad (vanaf vrijdag) Zodat op dinsdag (dag van inkorving) de voerbaak alleen nog maar gevuld is met een zwaardere mengeling en snoepzaad. Het moet wel zo zijn, dat op dinsdag de mais blijft liggen, anders zijn ze onvoldoende opgevoerd. De weduwnaars krijgen hun duivin niet te zien. Eventuele duivinnen worden later (vanaf zaterdag / zondag) opgevoerd en krijgen ook hun doffer niet te zien. De nestduiven worden op jongen van liefst 6 dagen ingekorfd en krijgen hetzelfde voer als de weduwnaars. Een week voor de grote vluchten worden de duiven gelapt naar Arnhem of Den Bosch., meestal vrijdagmiddags. Uiteraard worden de duivin of doffer getoond. Bij thuiskomst wordt licht gevoerd en later weer wat opgevoerd tot ze weer hersteld zijn.Vervolgens komen ze weer op gerst en superdieet te staan tot de volgende vlucht zich weer aandient. Vermeld dient te worden, dat in principe de doffers apart in de bakken gevoerd worden, zodat ze apart behandeld kunnen worden naargelang de situatie ten aanzien van de vluchten.

Alle duiven worden tussen kerst en nieuwjaar gekoppeld.. De oudere weduwnaars broeden tot 10 dagen en vervolgens worden de eieren onder de jaarlingen gelegd. Afgelopen jaar werden de weduwnaars pas in mei weer herkoppeld en op weduwschap gezet. De oude vliegduiven beschikken over een accommodatie van 13 meter. Daarnaast heeft Harold nog een apart kweekhok en een onderkomen voor de jonge duiven voorzien van een ren van 4 x 2,5 meter.

Dit jaar gingen de jonge duiven mee tot aan Chantilly. Harold: “Praktijk heeft toch uitgewezen, dat het opdoen van ervaring in het geboortejaar gewoon nodig is. Dat betaalt zich later toch weer terug. Kans op verliezen wordt dan toch teruggebracht”.

Tot zover het relaas over Harold Zwiers. Alsnog gefeliciteerd met deze prachtige overwinning op Limoges en de ereplaatsen in VNCC. Op naar de feestavond in november.

 

Jan Gremmen

Reacties zijn gesloten.