2016 – Overwinning St. Vincent

Harold Zwiers flikt het weer!!

In Den Ham, in het mooi Twentse land, viel bij Harold de winnaar van Zone 3.

Bij mijn bezoek bleek mij al gauw, dat hier werkelijk alles klopt: een heerlijke omgeving om duiven te houden (afgezien van de sperwers), een degelijk hok, een super gedreven liefhebber en een fantastische stam duiven. De lijn van zijn stamvader , de 1336, teelt hij regelmatig nauw in en dan kruist hij ze weer met andere ingeteelde duiven. Daarbij zijn de Jellema’s favoriet.

Marco, de zonewinnaar, komt uit zo’n kruising. Het is een prachtig gebouwde doffer en vooral zijn ogen spreken aan: een kleine pupil, iets naar voren gericht; een kenmerk van veel van zijn duiven.

De verwachtingen voor St. Vincent (én Pau ) waren hooggespannen, want hij had respectievelijk 6 en 4 toppers mee “op de koninginnevlucht van de middaglossing en op de openingsvlucht Pau.” Daarbij waren de 7 eerste duiven van de snikhete Bergerac van vorig jaar. Dat type weer noemt hij uitermate geschikt voor zijn soort duiven. Liefst 18 van de 20 duiven vlogen toen prijs!

Nu wonnen vier van de zes St.Vincentgangers prijs; van Pau vlogen ze alle vier een op 10 prijs! Wat een topweekend voor deze topmelker! Zijn duiven blijken alleskunners, want het weer was nu toch wel even anders dan tijdens die snikhete Bergerac.

Harold staat in het oosten bekend om zijn kampioenschappen in de VNCC, maar is het meest trots op zijn titel kampioen Marathon Noord Ochtendlossing 2014. Hij richt zich nu dan ook uitsluitend op marathonvluchten middag- én ochtendlossing op nationaal en internationaal niveau. “Kopduiven tegen duizenden/tienduizenden duiven, daar ga ik voor.” In het vliegseizoen gaat de meeste aandacht uit naar de oude vliegers. Hij observeert goed en ziet alles, zoals tijdens mijn bezoek: “Kijk, zie je dat, die donsveertjes op de mest? Dat zie ik graag!” Het vlieghok ziet er proper uit, maar de jongenhokken worden niet schoongemaakt.

Ook Harold ervaart dat fond veren kost. Voor het eerst sinds een paar jaar heeft hij in 2016 zijn twee eerstgetekenden van St. Vincent terug. Ondanks dat en ondanks de grote successen die hij boekte heeft hij nog wel nog wel een ultiem doel: Barcelona winnen. Hij is ervan overtuigd, dat het kan, op deze afstand: met zijn nog steeds beter wordende stam duiven én bij gunstige weersomstandigheden. Het zal mij niets verbazen, dat hij ook dat nog een keertje flikt!!

Reacties zijn gesloten.