2018 – Marathon Noord Duifkampioen Middaglossing

Harold Zwiers, Den Ham, heeft de Duifkampioen Middaglossing bij de Marathon Noord

Harold Zwiers, Den Ham, heeft de Duifkampioen Middaglossing bij de Marathon Noord

Harold Zwiers won de Supercup in de Marathon Noord-competitie. In het verslag over deze overwinning heeft u al wat info kunnen lezen over de grote kampioen uit Den Ham. Hij had naast dit mooie kampioenschap ook nog eens de Duifkampioen Middaglossing. De duif die deze titel binnen haalde is een telg van de geweldige kweker en vlieger ‘De Deugniet’. In het vervolg van dit verhaal de achtergrond van deze duif en nog andere wetenswaardigheden over Harold.

Kweekmethode
In de gesprekken die ik met Harold over kweken heb gehad, maakte hij onderscheid tussen het kweken van kweekduiven en van vliegduiven. Tijdens de opbouw van zijn fondstam probeerde hij goed x goed te kweken. Zoals iedereen kwam hij erachter dat niet alle goed x goed koppels goede jongen opleverden. Uit veel koppels kwam niets goeds en uit andere koppels juist relatief veel ‘goed spul.’ Het is goed om de bloedlijnen van de goede verervers vast te houden door middel van inteelt of lijnenteelt. De jongen die hieruit gekweekt gaan worden zijn weer bruikbaar als kweekduif, waarschijnlijk veel minder als vliegduif. De beste vliegduiven kweek je, volgens Harold, uit kruisingen van twee ingeteelde stammen. De laatste tien jaar heeft Harold samengekweekt met verschillende goede liefhebbers. Liefhebbers met een verwante stam op de hokken. Deze duiven worden tegen zijn verwante stam aangezet in de hoop dat er weer nieuwe topvliegers uit voortkomen. De duiven die Harold kweekt, waarbij goede kwekers verschillende keren in de stamboom voorkomen, gaan wel bij hem op de vlucht en de beste hiervan gebruikt hij om te kruisen. Ook met jaarlingen die hem op een of andere manier ‘aanstaan’ kweekt hij, om tegen wat oudere duiven te zetten.

 

Duifkampioen Middaglossing

Met de ‘Jonge Deugniet’ (‘De 219’ van 2015) had Harold de duifkampioen Middaglossing van de Marathon Noord. De vader van deze topper is zoals verwacht ‘De Deugniet’. De moeder is ‘Maud’. Zij komt uit ‘Zwart Goud’ van Jelle Jellema met ‘Inteelt Kuif’. Deze duivin komt uit de superkweker ‘Rooie Japie’ met zijn moeder ‘Morssie’. ‘De Jonge Deugniet’ won in de Marathon Noord de 43e St. Vincent, de 19e Dax en de 43e Bergerac. Hij versloeg hiermee een topper van Henk van de Wielen uit Beneden Leeuwen. Nationaal in sector 3 pakte ‘De Jonge Deugniet’ de volgende prijzen: de 98e nationaal St. Vincent, de 38e nationaal Dax en de 136e nationaal Bergerac. Een fantastische erelijst van een geweldige doffer. Hij is op weduwschap gespeeld, zodat hij makkelijker de drie vluchten voor de Marathon Noord kan spelen.

Topvlieger en -kweker De Deugniet
Bepaalde duivenliefhebbers zijn geneigd eerder naar stambomen te kijken, dan naar prestaties. Bij één van de topvliegers en -kwekers van Harold, ‘De Deugniet’, is de stamboom niet bijster bijzonder, maar de prestaties en de nakweek geweldig goed. Hij won zelf o.a. de 1e VNCC en de 1e van de NU ZONE 3 op Montauban. Verder is hij de vader van Harolds Barcelona duiven (ja … meerdere) en van de Asduif Middaglossing Marathon Noord 2018. De Deugniet is o.a. de vader van De Jonge Barcelona, Yaika (19e Internationaal Barcelona van 20.669 duiven 2014 en 9e Internationaal duivinnen van 5.550 duiven). ‘De Deugniet’ zelf won een:
1e Montauban VNCC tegen 1.020 duiven, 1e tegen NU Zone 3 tegen 1.461 duiven, 5e nationaal tegen 5.293 duiven, 5e NU totaal tegen 7.730 duiven. ‘De Deugniet’ is (groot)vader van duiven de volgende prestatie neerzette: 19e Internationaal Barcelona 2014 tegen 20.669 duiven (1.278 km), 18e nationaal Narbonne 2015 tegen 5.338 duiven, 27e nationaal Orange 2012 tegen 4.689 duiven, 37e nationaal Marseille 2016 tegen 3.320 duiven, 11e Afdeling 9 Perigueux 2016 tegen 2.356 duiven, 1e en 7e NU Zone 1 Cahors 2017 tegen 1.951 duiven en de 3e Afdeling 9 Limoges 2018 tegen 1.319 duiven.
De vader van ‘De Deugniet’ is ‘De Super 483’ van Schoolderman, die o.a. een 20e Nationaal Tarbes en een 57e Nationaal St. Vincent.
De 12-1164278 is een kleindochter van ‘De Deugniet’. Zij leverde een groot aandeel aan de Supercup-overwinning van de Marathon Noord afgelopen seizoen. Zij ging als 1e getekende mee op Barcelona en Perpignan en won 2 prijzen. De 12-278 is een dochter van ‘Tarzan’, een goede zoon van ‘De Deugniet’ met ‘Zilverstar’. ‘Zilverstar’ komt uit het stamkoppel ‘1336’ met ‘Morssie’ en won een marathonvlucht in de VNCC. In 2016 is de 12-78 niet gespeeld, omdat ze iets aan het oog had. In de omliggende jaren, 2015, 2017 en 2018 won ze telkens prijs op Barcelona.
Ook een puntenpakker in de Marathon Noord op Marseille (de 15-255) is een nazaat van ‘De Deugniet’. Ook de nestbroer (de 15-256, 2e getekende van Dax met de 97e prijs in Marathon Noord) deed een kleine duit in het zakje van de Supercup overwinning.
De nazaten van ‘De Deugniet’ waren ook verantwoordelijk voor het Kampioenschap van de Ochtendlossing in het jaar 2014 bij de Marathon Noord. Harold mocht toen de hoogste trede van het ereschavot betreden.

De Beleving
Harold is een gedreven duivenliefhebber. Hij is bloedfanatiek en niet gauw tevreden. Hij is altijd gemotiveerd om in de kop van de uitslag te zitten. Is Gerda betrokken bij uw hobby? Harold: ‘Gerda staat achter mijn hobby. Ze houdt de meldingen bij en kijkt regelmatig een uurtje mee als ze tijd heeft. Heb je andere liefhebbers waar je mee samenwerkt? Zo ja, wie? Onze kampioen: ‘Ik ga met Johanna de Groot africhten. Verder heb ik met een aantal liefhebbers regelmatig contact en ruil ik weleens een paar duiven.’ Wat is er zo mooi aan de duivensport? Onze op en top duivenmelker: ‘De spanning van de vluchten en vroege duiven pakken is het mooist. Zoals bijvoorbeeld vorig jaar op Perigueux … de eerste van sector 3. Toen wij Perigueux speelde had sector 4 Ruffec. Ik zag bij de meldingen dat ze daar al vroeg in de nacht aan het vallen waren. Dus ik ging bij het hok kijken. Met een lampje overal speuren, maar er zat niets. Toen maar een rondje gaan lopen. Toen ik weer terug was, viel vrij snel ‘Red Dawn’ naast me op de klep. Ik dit het schuifje open en hij liep zo in het donker naar binnen. Als hij bovenop het hok valt, was hij niet zo makkelijk binnen gekomen.’

Tot Slot
Wat kan er beter in de duivensport? Harold: ‘Ik erger me kapot, dat er geen invliegduiven meer zijn. Dat slaat echt nergens op … de uitslagen van de vitessevluchten slaan als een tang op een varken en het vele extra werk in de club, doe je ook voor niets. Verder denk ik dat we een mooie marathoncompetitie krijgen als we vanuit het oosten gaan vliegen. Maar dan wel pal het oosten waar het landschap redelijk vlak is. Het grootste voordeel is dan ook, dat de afstandsverschillen in Nederland kleiner worden en dat in de zomer de dagen langer zijn. Het is eerder licht op de losplaats, dus kan er eerder gelost worden.’ Wat zou je nog graag kwijt willen in de reportage? Onze man uit Den Ham vertelt: ‘Marathon Noord is een mooie eerlijke competitie. Eerlijker is er niet. Iedereen kan winnen. Dat maakt het zo mooi!’

Harold bedankt voor je openheid en de gezellige middag … tot ziens in Doetinchem !!!

Reacties zijn gesloten.